Depresyon Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Aklıma Takılanlar kategorisinin ilk makalesine hoşgeldiniz.

Depresyon, ruh halinizi etkileyen ve performansınızı engelleyen tıbbi bir durumdur. Klinik, bipolar, distimi, mevsimsel afektif bozukluk ve diğer türleri dahil olmak üzere, depresyon belirtileri olan birkaç durum vardır.

Depresyon ve diğer duygudurum bozuklukları, çeşitli terapilerle tedavi edilebilir. Psikoterapi, etkili bir tedavidir. Depresif duygularınızın altında yatan nedenleri araştırmanızı ve yeni baş etme mekanizmalarını öğrenmenizi sağlar.

Üzgün ​​olduğunuzda, karanlıktan asla kurtulamayacakmışsınız gibi hissedebilirsiniz. Bu durum, hayattan zevk almanızı engelliyorsa yardım almaktan çekinmeyin.

Danışmanlıktan ilaca ve sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerine kadar çeşitli çevrimiçi ve geleneksel tedavi seçenekleri mevcuttur.

Ayrıca bu durum, toplumumuzda önyargıyla yaklaşıldığı gibi, bir akıl hastalığı olmayıp, gelişen teknoloji ve zor hayat şartları nedeniyle herkeste oluşabilecek bir durumdur.

Ve son yıllardaki araştırma sonuçları göstermiştir ki; bir çok ölümcül hastalığın kök sebebi stres ve buna bağlı olarak depresyondur…

Depresyon nedir?

Bu fenomen, dünyanın her yerindeki insanları etkileyen zihinsel, düşünsel ve sinirsel bir sorundur. Çalışma kapasitenizi bozan ve ruh halinizi etkileyen tıbbi bir durumdur. Üzüntü, kaygı ve umutsuzluğun hepsi depresif belirtilerdir.

Sağlık uzmanlarına göre, dünyanın yaklaşık %7’si her yıl bu durumdan muzdariptir. Ülkemizde bireylerin %26’sından fazlası, hayatlarının bir noktasında depresyondan muzdarip olmaktadır.

Ayrıca bu durum düşünmeyi, hatırlamayı, yemek yemeyi veya uyumayı/uyanmayı zorlaştırabilir. Klinik olarak da bilinen majör depresif durumun teşhisi; üzgün, moralsiz olmak, değersiz olduğunuzu hissetmek, uyku sorunları yaşadığınızı, etkinliklere ilgi duymadığınızı veya iştahınızda değişiklik olduğu durumlar şeklinde kendini gösterir.

Depresyonun Nedenleri Nelerdir?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok faktör, katkıda bulunabilir:

  • Fiziksel, cinsel veya duygusal herhangi bir istismar, hayatınızın ilerleyen dönemlerinde riskizi artırabilir.
  • Kortikosteroidler, izotretinoin ve interferon-alfa gibi bazı ilaçlar, sizi daha fazla depresyona sokabilir.
  • Destek eksikliği düşük benlik saygısına neden olabilir.
  • Kolayca bunalan veya duygularını yönetmekte güçlük çeken kişilerin bu duruma maruz kalma olasılığı daha yüksektir.
  • Depresif bir aileden geliyorsanız, soruna daha duyarlı olabilirsiniz.
  • Travma ve hoş olmayan olaylar
  • Yalnızlık
  • Destek eksikliği

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Bu durumdan muzdarip kişiler, çevrimiçi danışmanlık hizmetlerini, terapistlerle ve destek gruplarıyla telefon, görüntülü sohbet veya metin yoluyla kendi evlerinin rahatlığında iletişim kurmak için kullanabilirler.

Depresyon belirtileri şunlardır:

  • Bir şeyleri hatırlamakta, konsantre olmakta ve karar vermekte zorlanmak
  • Tükenmişlik
  • Suç
  • Düşük benlik saygısı / değersizlik ve güçsüzlük duygusu
  • Her zaman karamsar
  • Uykusuzluk ya da çok uyumak
  • Her zaman sinirli ve huysuz
  • Daha önce zevkli etkinliklere karşı ilgi kaybı
  • Yeme bozuklukları
  • Kalıcı ağrılar, baş ağrıları, ağrılar veya kramplar gibi vücut ağrıları
  • Sindirim problemleri
  • İntihar girişimleri veya intihar düşünceleri

Depresyonla Nasıl Başa Çıkılır?

Bu sorun, çok sayıda insanı düzenli olarak etkiler. Majör depresif bozukluk, dünyada her yıl yaklaşık 26,1 milyon kişiyi etkiler ve bu da onu en yaygın akıl hastalıklarından biri yapar.

Genç yetişkinler arasında daha yaygındır ve kadınların bunu yaşama olasılığı erkeklerin iki katıdır. Depresyonun günlük yaşamınız üzerinde büyük bir etkisi olabilir ve bununla baş etmek zor olabilir.

Çevrimiçi danışmanlık, depresyon tedavisini çok daha basit hale getirdi. Bu durumdan kurtulmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz;

Yaşam Tarzınızı Değiştirin

İlaç kullanmasanız bile, bu sorunu yaşadığınızda hayatınızın kontrolünü ele almak ve terapinizi yönetmek için stratejiler bulabilirsiniz.

Basit yaşam tarzı ayarlamaları yapmak, daha iyi hissetmenize ve düşük benlik saygısı da dahil olmak üzere, çeşitli sorunları azaltmanıza yardımcı olabilir.

Üzgün ​​olduğunuzda, stresi olabildiğince en aza indirmek iyi bir fikirdir. Özellikle de insanların depresyondayken içine çekilebilecekleri gereksiz veya kaçınılması gereken stres faktörlerinden mümkün mertebe uzaklaşmak iyi bir fikirdir.

Terapi

İyi bir depresyon yönetimi için bir terapistle çalışmak, sıklıkla gereklidir. Psikoterapi, hastalara yaşam tarzı değişiklikleri yapma, stresi azaltma ve baskılarla başa çıkma konusunda yardımcı olmaya çalışır.

Terapistinizle eşleştirildikten sonra, terapistinizle sessizce ve güvenli bir şekilde konuşabileceğiniz bir “oda” verilecektir. Tedavi seanslarınızı görüntülü sohbet, telefon görüşmesi, canlı sohbet veya e-posta benzeri mesajlaşma yoluyla alma seçeneğine sahipsiniz.

Canlı sohbet, planlanmış seans süreniz boyunca terapistinize yazmanıza ve gerçek zamanlı bir yanıt almanıza olanak tanıyan bir anlık mesajlaşma aracıdır.

Yazmak

Yazmak, bu sorunun aşılmasında yardımcı olabilecek mükemmel bir terapi türüdür. Stres yönetimi, iyi yaşamanın kritik bir bileşenidir ve fikirleriniz, duygularınız ve endişeleriniz konusunda dürüst olmak, gerilimi azaltmanıza yardımcı olabilir.

İyi uyku

Ruh halinizi kontrol altında tutmak için, her gece yeterince uyumak çok önemlidir. Bu sorundan muzdarip olan kişilerde uyku güçlükleri sık görülür. Depresyonu olan kişiler ya çok fazla ya da çok az uyurlar.

Egzersiz yapmak

Bu, fizyolojik sonuçları olduğu için depresyonda olanlara yardımcı olabilir. Fiziksel aktivite, gevşemenize ve daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Depresyon tedavinizi düzenli bir egzersiz rejimi ile birleştirdiğinizde, duygusal ve fiziksel olarak daha iyi hissedeceksiniz.

Son düşünceler

Çağımızın bu sorunu, çok zayıflatıcı olabilen bir zihinsel sağlık durumudur. Terapi ile, bu sorunla savaşmak için gerekli başa çıkma becerilerini öğrenebilir ve yeniden kendiniz gibi hissedebilirsiniz.

Her vaka farklıdır. Bazı insanlar için sanal terapinin de ilaç tedavisi kadar etkili olduğu kanıtlanmıştır. Herhangi bir akıl sağlığı sorununun iyileşmesinin zaman aldığını hatırlamak, çok önemlidir.

Konuya ilişkin yardım alabileceğiniz bir çok kuruluş ve dernek bulunmaktadır. Basit bir Google aramasıyla bölgenize yakın olanları bulabilir veya Sağlık Bakanlığı‘ ndan destek alabilirsiniz.

5 1 oy
İçerik Kalitesi
  • Okumuş olduğunuz içeriği beğendiyseniz ve faydalı bulduysanız,aşağıdaki paylaşım kanallarında paylaşabilirsiniz.
  • İçeriği ve içerik kalitesini beğendiyseniz, sağ altta yer alan butona bir “like” bırakabilirsiniz.
  • Ayrıca yorumlarınızla katkı sağlarsanız minnettar olurum.
Facebook
X
LinkedIn
[wp_ulike]
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Yorum
En eski
En yeni En Çok Oylanan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşüncelerinizi öğrenmek isterim, lütfen yorum yapın.x