Nesnelerin İnternetinin 4 kullanım alanı?

İnternet Kategorisinin bu ilk makalesinde, Nesnelerin İnternetinden bahsetmeyi uygun buldum. Zira, yıllar önce bireysel çalışan teknolojik cihazlar, internete bağlanmasıyla beraber birbirleri ile konuşarak ve tek bir yerden kumanda edilerek, hayatı daha da kolaylaştırıyor. Sadece evde kullanılan cihazlar değil, aşağıda detaylarını göreceğiniz hemen hemen her alanda kulanılan teknolojik cihazlar, bu teknolojik gelişmeler sayesinde daha da efektif kullanım alanlarına kavuştu.

O halde buyurun:

Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin İnterneti
Nesnelerin İnterneti

(Internet of Things – IoT) teknolojisi, fiziksel nesnelerin internete bağlanmasını ve birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Bu sayede, cihazlar arasında veri paylaşımı ve kontrol mümkün hale gelir.

Bu teknoloji, hayatımızı birçok alanda değiştirebilir. Örneğin, evlerimizde kullandığımız teknolojik cihazları ile enerji tüketimini azaltabilir, sağlık hizmetlerinde cihazlar arasında veri paylaşımı sayesinde daha etkili tedavi seçenekleri sunulabilir veya endüstri 4.0 alanında üretim süreçlerinde verimliliği arttırmak için IoT kullanılabilir. Maddeleri detaylandıracak olursak:

Evinizde IoT

Evinizde bulunan teknolojik cihazları kullanarak, enerji tüketiminizi azaltabilirsiniz. Örneğin, akıllı bir termostat sayesinde, evinizdeki sıcaklığı uzaktan kontrol edebilir ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Hatta gelişen meteorolojik tahminlerle beraber, evinizdeki ısıtma ve soğutma sistemlerinin direkt internet üzerinden bölgenizdeki spesifik verilere göre devreye girmesini / çıkmasını sağlanabilir.

Ayrıca, IoT cihazları ile evinizin  aydınlatmasını ve güvenliğini uzaktan kontrol edebilirsiniz. Bunun haricinde; birbirleri ile konuşan beyaz eşyalar, ışık sistemleri, güvenlik sistemleri, kilit sistemleri, (bahçe için) sulama sistemleri, (evcil hayvanınız varsa) beslenme sistemleri bu kapsamda sayılabilir. İnternete bağlı bir ocak veya fırın sayesinde, malzemeler bir kaba konulduğunda, ideal pişirme ısısı ve süresi cihazınız tarafından saptanarak uygulanabilir. Hatta, ileride bu teknolojiye uygun robotlar üretilerek, yiyecek üretim ve pişirme süreci otomatikleştirilebilir.

Belki de yakın gelecekte, buzdolabınızda ve/veya kiler dolabınızdaki malzeme miktarlarına göre, tükenen malzemeleri sipariş edebilen dolaplar her ne kadar fitüristik gelse de, yakın gelecekte olmayacağı iddia edilebilir mi? (bknz. bir önceki paragraf)

Sağlık Hizmetlerinde IoT

Sağlık hizmetlerinde kullanılan teknolojik cihazlar sayesinde, hastaların sağlık durumlarını takip etmek ve tedavi seçeneklerini geliştirmek mümkün olabilir. Örneğin, bir hastanın kan basıncını veya glükoz seviyesini ölçen bir cihaz, uzaktan takip edilebilir ve hastanın sağlık durumunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Ayrıca, IoT cihazları ile gerçek zamanlı veri toplama ve paylaşma sayesinde, sağlık hizmetleri daha etkili hale gelebilir.

Hakkınızda veri toplayan cihazların (örneğin akıllı saatler gibi giyilebilir teknolojiler) elde ettiği veriler, bir data base ile karşılaştırılarak, limit altı ve/veya üstü değerler için doktorunuzun, yakınlarınızın hatta acil destek birimlerinin (ambulans gibi)  haberdar edilmesi sağlanabilir.

Endüstri 4.0 Alanında IoT

Endüstri 4.0 alanında, IoT cihazları ile üretim süreçlerinde verimliliği arttırmak mümkündür. Örneğin, bir fabrikada üretim makinelerinin performansını ve durumunu uzaktan takip edebilir, cihaz arızalarını önceden tespit edebilir ve üretim sürecini optimize edebilirsiniz. Ayrıca, IoT cihazları ile verimliliği arttırmak için üretim sürecinde kullanılan malzeme ve enerji tüketimini takip etmek mümkün olabilir.

Şehir Yönetimi veya Çevre Kontrolü

Ayrıca, Teknoloji cihazlar ile şehir yönetimi veya çevre kontrolü de yapılabilir. Örneğin, sensörler ile şehir içi trafik akışını takip edebilir, sensörler ile çevre koşullarını (örneğin hava kalitesi, ses seviyesi) izleyebilir ve bu verileri kullanarak şehir yönetiminde kararlar alabilirsiniz.

Perakende Sektörü

IoT teknolojisi ayrıca, perakende sektöründe de kullanılabilir. Örneğin, bir mağazada müşteri davranışlarını ve alışveriş alışkanlıklarını takip edebilir, stok yönetimini optimize edebilirsiniz.

Son olarak, IoT cihazları ile çalışan araçlar (Connected Cars) veya yapay zekâ (AI) ile çalışan cihazlar (AI-powered devices) ile hayatımızın birçok alanında kullanılabilir. Örneğin, Connected Cars ile aracınızın durumunu ve yolculuğunuzu takip edebilir, AI-powered cihazlar ile evinizdeki işleri otomatikleştirebilirsiniz.

Bu konu daha çok su götürür. Konu ile alakalı Google üzerinde ve akademik makalelerde çok daha fazla yayın bulabilirsiniz. Hatta yukarıda bahsettiğim her bir alanın daha da detaylı, birer birer ele alındığı makaleler mevcut. Takdir edersiniz ki, tüm bu konuları detaylı olarak burada yazmam mümkün değil. Ancak elbette ki zaman zaman detaylara ineceğim makaleler de olacak.

O nedenle bu yazının devam etmemesi elbette ki düşünülemez… 🙂

Saygılarımla…

0 0 oy
İçerik Kalitesi
  • Okumuş olduğunuz içeriği beğendiyseniz ve faydalı bulduysanız,aşağıdaki paylaşım kanallarında paylaşabilirsiniz.
  • İçeriği ve içerik kalitesini beğendiyseniz, sağ altta yer alan butona bir “like” bırakabilirsiniz.
  • Ayrıca yorumlarınızla katkı sağlarsanız minnettar olurum.
Facebook
X
LinkedIn
[wp_ulike]
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Yorum
En eski
En yeni En Çok Oylanan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşüncelerinizi öğrenmek isterim, lütfen yorum yapın.x