Sora ve Benzeri Teknolojik Araçların 4 Riski

sora ve benzeri teknolojilerSora ve Benzeri Teknolojik Araçların 4 Riski

Sora ve Benzeri Teknolojik Araçların gelişimini ilgi ve dehşetle takip ediyorum. Neden dehşetle dedim, gelin detaylı bakalım:

Beni yakından tanıyanlar, teknolojik gelişmelere olan ilgimi bilirler. Facebook henüz Türkçe değilken üye olan biri olarak, dijital dünyanın nasıl hızla evrildiğine yıllar boyunca tanıklık ettim. Sosyal medyanın ilk günlerinden bugüne kadar gördüğüm, insanları bir araya getiren bu platformların aynı zamanda büyük fırsatlar ve büyük riskler barındırdığıydı.

Hatta bu konuda, yani “sosyal medyanın zararları” konusunda ilk makale yazanlardanım.

Bu makaleyi yazmama sebep ise, bizzat tanık olduğum bir olaydı. Kısaca bahsetmek gerekirse: bundan uzun yıllar evvel, bir webmaster forumunda, bir webmaster arkadaşımızın nişanlısının resimleri “sadece arkadaşlarına açık olan” facebook hesabından alınmış ve o zamanlar ki teknoloji ile, resim düzenleme programında düzenleyip uygunsuz sitelere yüklemişler… Dikkat ederseniz yıllar öncesinden bahsediyorum…

Şimdi ise yapay zekâ destekli araçlar, özellikle “Sora” gibi gelişmiş teknolojiler, internetin kullanım şeklini yeniden tanımlayabilir. Ancak, bu araçların getirdiği kolaylıkların yanında ciddi tehlikeler de var.

Örneğin yukarıda bahsettiğim senaryo, sora ile salt görsel değil, video olarak uyarlanabilir. Bu sadece bir örnek…

Gelin, Sora gibi yapay zekâ teknolojilerinin sosyal medya kullanıcıları için neden bir risk oluşturabileceğini detaylıca inceleyelim:

  1. Sora ve Benzeri Araçlar: Hayal Gücünün Ötesi

Sora, OpenAI tarafından geliştirilen, metinlerden gerçekçi videolar, görseller ve içerikler oluşturabilen bir yapay zekâ aracı. Şimdilik kulağa inanılmaz gelse de bu teknoloji gerçekten devrim niteliğinde ve sosyal medya kullanıcıları için yeni riskler anlamına geliyor.

Neler Yapabilirler?

  • Video ve Görsel Üretimi: Birkaç cümlelik açıklamalarla gerçek gibi görünen videolar oluşturabilir.
  • Ses Taklidi: Kendi sesinizi bile analiz ederek sahte konuşmalar yaratabilir.
  • Hedefli İçerik Üretimi: Kullanıcı verileriyle tamamen kişiye özel içerikler hazırlayabilir.

Bunu biraz daha açmak gerekirse, hedefteki kişinin sadece bir adet yüz resmi ve kısacık konuşmasını sisteme yükleyerek, hedef kişiyi kendi sesi ile dilediğiniz şekilde videosunu oluşturabilirsiniz…

Bu teknolojiler eğlence ve eğitim sektöründe çığır açsa da kötüye kullanım risklerini anlamadan bu gelişmelere güvenmek büyük hata olabilir.

  1. Sora’ nın Sosyal Medyada Yarattığı Tehlikeler

Deepfake: Gerçek ve Sahteyi Ayırmak Artık Daha Zor

Deepfake, Sora gibi yapay zekâ araçlarının en tartışmalı yeteneklerinden biri. Bu teknolojiyle gerçek bir kişiye ait olmayan konuşmalar, videolar ve görseller yaratmak mümkün.

İtibar Zedelenmesi:

Sizi tanımayan birinin, sizin yüzünüz ve sesinizle sahte bir video paylaştığını düşünün. Bu, itibarınızı kolayca zedelemez mi? (Sonra kendini açıklamaya uğraş dur)

Yanlış Bilgi Yayılımı:

Deepfake ile hazırlanan içerikler, sosyal medyada hızla yayılabilir. Yanlış bilgiler toplumda panik yaratabilir veya seçim gibi önemli süreçleri etkileyebilir.

Siber Zorbalık:

Deepfake videolar, bireyleri hedef alan siber zorbalık yöntemleri arasında yer almaya başladı. Kişilerin sosyal medya hesapları, hatta banka hesapları, kişisel cihazları tehlikede değil mi sizce de? Bakın, aşağıda siber zorbalığa bir örnek:

siber zorbalık

Kişisel Verilerinizin Güvenliği Tehlikede

Sora gibi araçlar, sosyal medyada paylaşılan verileri kullanarak içerik üretebilir. Bu, bireylerin mahremiyetini ciddi manada tehdit edebilir.

Fotoğraflarınızın Kullanımı:

Profil veya paylaştığınız fotoğraflarınız, yapay zekâ tarafından analiz edilerek yeni içerikler oluşturmak için kullanılabilir.

Sesinizin Kopyalanması:

Sosyal medyada paylaştığınız bir ses kaydı, yapay zekanın sizin adınıza sahte konuşmalar yaratmasına olanak tanıyabilir. Herhangi birisine, bir ünlüye saydırdığınız bir ses kaydı hatta video olduğunu bir düşünün…

Hukuki Sorunlar ve Telif Hakkı İhlalleri

Sora’ nın oluşturduğu içerikler, telif hakları ihlallerine yol açabilir. Örneğin, sizin yarattığınız bir sanat eserinin benzerini üreterek sizi haksız duruma düşürebilir.

  1. Kendimizi Nasıl Koruyabiliriz?

Bu kadar anlattıktan sonra, gelelim nasıl korunacağımız hakkındaki fikirlerime…

Dijital Farkındalığınızı Geliştirin

Deepfake gibi teknolojilerin varlığını öğrenmek ve bu içerikleri fark edebilmek ilk adım. Dijital okuryazarlık, bu tür teknolojilerle başa çıkmanın en önemli araçlarından biridir.

Şüpheli İçeriklere Dikkat Edin:

Sosyal medyada gördüğünüz her videonun gerçek olduğunu varsaymayın.

Kaynağı Araştırın:

İçeriğin kaynağını kontrol ederek güvenilir olup olmadığını değerlendirin. Hatta gelen arkadaşlık tekliflerine, hatta arkadaşlarınızdan gelen mesajlara ve mesajlardaki linklere dikkat edin.

Teknolojiye Karşı Teknoloji Kullanımı

Deepfake tespit araçları, sahte içerikleri belirlemenize yardımcı olabilir. Bu tür araçların daha yaygın kullanımı, teknolojiyi daha güvenli hale getirebilir.

Hukuki Destek ve Düzenlemeler

Hükümetler, yapay zekâ teknolojilerinin etik kullanımı için yasal düzenlemeler geliştirmelidir. Ayrıca bireylerin, mahremiyet ihlalleri karşısında haklarını arayabilecekleri yasal mekanizmalar oluşturulmalıdır.

  1. Sora ve Benzeri Teknolojilere Karşı Sosyal Medya Platformlarının Sorumluluğu

Facebook, Instagram ve Tik Tok gibi platformlar, yapay zekâ destekli sahte içeriklerin yayılmasını önlemek için daha katı önlemler almalıdır.

İçerik Tespiti:

Deepfake içerikleri otomatik olarak tespit eden algoritmalar geliştirilmelidir.

Kullanıcı Eğitimi:

Platformlar, kullanıcıları bu riskler hakkında bilinçlendirmek için kampanyalar düzenlemelidir.

Geleceğe Hazırlıklı Olmalıyız

Sora gibi yapay zekâ araçları, internetin ve sosyal medyanın evrimini hızlandırıyor. Ancak, bu teknolojiler kontrolsüz bir şekilde kullanıldığında bireylerin mahremiyetini ve güvenliğini tehdit edebilir.

Bilinçli kullanıcılar olarak, kendimizi korumanın yollarını öğrenmeli ve bu teknolojilerin etik kullanımı için sesimizi yükseltmeliyiz.

[box type=”warning” align=”alignleft” class=”” width=””]Önemli Not: Umarım bu yazıdan sonra, sosyal medya paylaşımlarına ve özellikle çocuklarımızın paylaşımlarına dikkat edersiniz….[/box]

Çünkü internet, hepimizin ortak yaşam alanı.

Saygılarımla…

Erol SALCAN imza görseli

5 2 oy
İçerik Kalitesi
  • Okumuş olduğunuz içeriği beğendiyseniz ve faydalı bulduysanız,aşağıdaki paylaşım kanallarında paylaşabilirsiniz.
  • İçeriği ve içerik kalitesini beğendiyseniz, sağ altta yer alan butona bir “like” bırakabilirsiniz.
  • Ayrıca yorumlarınızla katkı sağlarsanız minnettar olurum.
Facebook
X
LinkedIn
[wp_ulike]
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Yorum
En eski
En yeni En Çok Oylanan
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşüncelerinizi öğrenmek isterim, lütfen yorum yapın.x