Uçak Bakım El Kitabı (AMM) nasıl kullanılır?

Uçak Bakımı sırasında, Uçak Bakım Eli Kitabını (*AMMAMM, bir uçağın tam bakımı ve onarımı için ayrıntılı talimatları içerir. Bu talimatlar, uçak bileşenlerinin nasıl kontrol edileceğini, onarılacağını, test edileceğini ve değiştirileceğini ayrıntılı olarak açıklar. Ayrıca, uçak bakımının ne sıklıkla yapılması gerektiği ve hangi bileşenlerin ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiği gibi önemli bilgiler de içerir.) nasıl kullanılacağının bilinmesi oldukça önemlidir. AMM’ nin yapısını, içeriğini, dağılımını ve numaralandırma sistemini anlamak, AMM’ de bilgilerin nasıl bulunacağı hakkında ciddi fikir verir.
AMM içeriğinin içeriğini anlamak, doğru bakım verilerini bulmak için hayati bir rol oynar.
Uçak Bakım El Kitabı Nedir?
Uçak Bakım El Kitabı, bir uçağın bakım ve onarım işlemleri için kullanılan resmi bir dokümandır. AMM, uçak üreticisi tarafından sağlanan bir kitapçıktır ve uçak bakım ekipleri tarafından kullanılır.
AMM Revizyonu
Uçak Bakım El Kitabı, imalatçı tarafından güncel tutulur. Her revizyonda etkin sayfaların (LEP) bir listesi sağlanır.
İki tür revizyon vardır:
1. Normal Revizyonlar
Normal revizyonlar, belirtilen revizyon tarihinde eksiksiz bir yeniden düzenlemeden oluşur.
2. Geçici Revizyonlar
Bir sonraki normal revizyona kadar bekleyemeyecek bilgileri tanıtmak için geçici revizyonlar yayınlanır. Her geçici revizyon, bir sonraki normal revizyona eklenene veya başka bir geçici revizyonla değiştirilene kadar yürürlükte kalır (ek değişiklikler gerekirse, yedek bir geçici revizyon yayınlanacaktır).
AMM’ de Bilgi Bulma
AMM, *ATA standardıATA 100 Chapter sistemi, havacılık endüstrisinde kullanılan kapsamlı bir kodlama ve numaralandırma sistemidir. Bu sistem, havacılık sektöründeki bileşenlerin, parçaların, sistemlerin ve alt sistemlerin tanımlanmasını kolaylaştırır. Bunun yanında, her bir bileşenin veya parçanın ne olduğunu, nerede bulunabileceğini ve nasıl değiştirileceğini açıklar.na göre yazılan bir dokümandır. Her ATA referansı bir uçak sistemine karşılık gelir.
- Uçak Genel: ATA 00′ den ATA 12′ ye kadar
- Gövde Sistemleri: ATA 20’den ATA 50′ ye kadar
- Yapı: ATA 51′ den 57′ ye kadar
- Motor: ATA 70′ ten 80′ e kadar
AMM’ nin içeriği

AMM, hava aracının sürekli uçuşa elverişliliğini sağlamak için gerekli olan hava aracı bakım talimatlarını içerir.
AMM, uçaktaki ekipman ve sistemlerin servisi, onarımı, değiştirilmesi, ayarlanması, incelenmesi ve kontrol edilmesi için gerekli bilgileri içerir. Bu görevler normalde park yeri veya bakım hangarında gerçekleştirilir.
Ekipmanın uçak harici bakımı (atölye bakımı) için gerekli bilgiler Satıcı veya Üretici Bileşen Bakım Kılavuzlarında (CMMV veya CMMM) verilmektedir.
Bununla birlikte, nadiren de olsa, AMM talimatları, uçak bakımı için bir *CMMUçağın bileşenlerinin bakımı ve onarımı için kullanılan bir resmi dokümandır. CMM, uçak bileşenlerinin üreticisi tarafından sağlanır ve uçak bakım ekipleri tarafından kullanılır.‘ ye atıfta bulunabilir. Bu durumlarda, CMM Sürekli Uçuşa Elverişlilik Talimatlarının (ICA) bir parçasıdır.
AMM ayrıca, uçak yapılarının denetimleri ve bakımı hakkında bilgiler içerir. Ancak, yapının onarımı, “Nacelle Yapısal Onarım Kılavuzu” nu (NSRM) da içeren “Yapısal Onarım Kılavuzu” nda (*SRMUçakların hasar gören veya yıpranan yapısal bileşenlerinin onarımı için kullanılan bir resmi ve ayrıntılı talimatları içeren dokümandır. SRM, uçak üreticisi tarafından sağlanır ve uçak bakım ekipleri tarafından kullanılır.) yer almaktadır.
Sorun giderme için gereken bilgiler Sorun Giderme Kılavuzunda (*TSMTSM, bir uçağın sistemlerinde veya bileşenlerinde meydana gelen bir arızanın nedenini belirlemek için adım adım bir yaklaşım sunar. Bu kılavuz, sorunun nedenini belirlemek için bir dizi test, deney ve kontrolleri içerir.) yer almaktadır.
AMM, *Bakım İnceleme Kurulu Raporu (MRBR)Maintenance Review Board Report (MRBR), Maintenance Review Board (MRB) tarafından uçak bakım programının bir parçası olarak oluşturduğu teknik bir rapordur. Bu rapor, uçak bileşenlerinin bakım ve onarım programlarının güncellenmesi ve iyileştirilmesi için MRB tarafından önerilen değişiklikleri içerir., sırasıyla *Bakım Planlama Belgesi (MPD)Maintenance Planning Data (MPD), bir uçağın planlanan bakım programı için gerekli olan teknik bilgi ve yönergelerin bulunduğu bir dokümandır. MPD, uçak üreticisi (MRB) tarafından hazırlanır ve uçak bakım programlarının oluşturulması ve uygulanmasında kullanılır. tarafından öngörülen planlı bakım prosedürlerini ve sırasıyla Yapılandırma Sapmasına göre *Ana Minimum Ekipman Listesine (MMEL)Master Minimum Equipment List (MMEL), bir hava aracının hava değerlendirme sertifikasında belirtilen minimum ekipman gereksinimlerinin altındaki bir ekipman arızası durumunda uçağın uçuşa devam edebilmesine izin veren bir dokümandır. Yani, uçakta bulunması gereken bazı ekipmanların arızalanması durumunda bile uçak uçuşa devam edebilir, ancak bu durumda uçakta yer alan diğer ekipmanların uygun olması gerekmektedir. MMEL, uçak imalatçısı tarafından yayınlanan bir dokümandır. ilişkin devre dışı bırakma/yeniden etkinleştirme prosedürlerini kapsayacak gerekli verileri içerir.
AMM’ de yer alan talimatlar ve bilgiler yalnızca Etkinlik Tablosunda listelenen hava araçları için geçerlidir. Bu nedenle, uygun talimatlar için her zaman hava taşıtı etkinliğine bakın veya seçin.
AMM’ de yer alan bilgiler iki ana bölüme/kategoriye ayrılmıştır:
1. Açıklama ve İşlem (D/O)
D/O’ nun amacı, bakım personelini hava aracı sistemlerine alıştırmak ve onlara sistemlerin nasıl çalıştığını anlamaları için yeterli bilgiyi vermektir.
- Bileşen Konumu
- Sistem/Bileşen Açıklaması
- Güç Kaynağı (varsa)
- Diğer sistemlerle arayüz (varsa)
- Çalışma/Kontrol ve Gösterge
- Sistem/BITE Testi
2. Bakım Prosedürü (MP)
Bir Bakım Prosedürü, Görev(ler) ve Alt Görevlerden oluşur. Her Görev aşağıdaki paragraflara bölünmüştür:
- Prosedür Başlığı: Bir MPD göreviyle ilişkili bir bakım prosedürünün başlığı genellikle MPD görev tanımıyla aynıdır.
- İşin Nedeni: Görevin nedenini açıklar.
- İş Kurulum Bilgileri: Bakım için gerekli ekipman.
- İş Kurulumu veya Hazırlığı: Buna Hava Aracı Bakım Yapılandırması, Devre Kesiciler ve Güvenlik Önlemleri dahildir.
- Prosedür: Çalışma adımları ve alt görevleri de içerir.
- Yakın Çekim: Hava aracını ilk konfigürasyonuna geri döndürmek için çalışma adımları.
*Özel dikkat
Bir AMM Görevi UYARI, DİKKAT ve NOT içerebilir. Her birinin anlamını anlayalım.
[box type=”warning” align=”aligncenter” class=”” width=””]UYARI: KİŞİLERİN YARALANMASINDAN VEYA ÖLÜMDEN KAÇINMAK İÇİN KESİNLİKLE TAKİP EDİLMESİ GEREKEN MATERYAL, SÜREÇ, YÖNTEM, PROSEDÜR VEYA SINIRLARIN KULLANIMINA DİKKAT ÇEKİLİR.[/box]
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]DİKKAT: EKİPMANIN HASAR GÖRMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN TAKİP EDİLMESİ GEREKEN YÖNTEM VE PROSEDÜRLERE DİKKAT ÇEKER.[/box]
[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]NOT: İşi kolaylaştıran veya ek veya açıklayıcı bilgi sağlayan yöntemlere dikkat çeker.[/box]
Standart Bakım Uygulamaları ve Prosedürü
Standart Bakım Uygulamaları ve prosedürleri 20. ve 70. bölümlerde açıklanmıştır. Yalnızca bir sistem için geçerli olan prosedürler, AMM’ nin ilgili ATA bölümünde açıklanmıştır.
AMM’ de endüstri standardı bakım uygulamaları verilmemiştir. Bu nedenle, belirli bir uçak konfigürasyonu, güvenlik önlemleri ve kurulum sonrası özel testler gerektirmeyen basit bileşenlere (değiştirme/yeniden takma dahil) ilişkin prosedürler AMM’ de verilmemektedir.
Bakım işleri için uçağın yüzeyine (örn. kanat, THS) çıkmak gerektiğinde, Uçak Üreticisi yüzeyin korunmasını önerir. Bu, düşen aletlerden veya parçalardan, ayakkabıların altındaki nesnelerden vs. kaynaklanan olası bir yüzey hasarı riskini önlemek içindir.
Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar
Ekipmanın zarar görmesini veya personelin yaralanmasını önlemek için her zaman standart güvenlik prosedürlerine ve ihtiyati tedbirlere uyun.
Yangın riski olduğundan, motor bileşenleri gövdeye veya motora takılıyken kaynak işlemi gerçekleştirmeyin. Motor üreticisi tarafından açıklanan tüm kaynak işlemleri, atölyede gerçekleştirilecek motor veya bileşen bakımları içindir.
Operatörlerin, mümkünse, aynı uçakta kurulu birden fazla motora aynı anda bakım yapmaktan kaçınmaları önerilir. Aynı anda birden fazla motorda bakımdan kaçınmak mümkün değilse, aşağıdakilerin yapılması önerilir:
- Her motordaki işi farklı ekipler yapmalıdır.
- Operatörler, bakım görevlerinin belirtildiği şekilde tamamlandığından emin olmalı.
AMM de sayfa numaraları aşağıda belirtilen anlamları içerir:
Tanıtım ve Operasyon | |
Arıza Arama | |
Bakım Pratikleri | |
İkmal | |
Söküm / Takım | |
Ayar / Test | |
Muayene / Kontrol | |
Temizlik / Boya | |
Onaylı Tamirler | |
De-aktif etme / Tekrar aktif etme |
Eğer ki, herhangi bir konudaki sayfalar 99 dan fazla ise, A00 diye devam eder…
[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]NOT: Burada bahsettiğim her bir detayı, ileride derinlemesine ele almayı planlıyorum.[/box]
Faydalı olması dileğiyle.
Saygılarımla