Yapay Zekâ’ nın Riskleri
Yapay zeka zararları’ nın farkında mısınız bilmem ama, bir zamanlar fütüristik filmlerde ve kitaplarda şahit olduğumuz birçok şey günümüzde dört bir yanımızı sardı, sarıyor ve sarmaya da devam edecek. Evet faydaları çok ama çok fazla lakin an itibari ile kontrolsüz ve denetimsiz olduğu bir gerçek. Artık yapay zekâ, global ekonominin hemen her alanına girmiş durumda. Hem bu giriş öylesine hızlı ilerliyor ki, bazı meslekleri hızla tehdit etmesi bir yana tarihe karıştırıyor.
Örneğin, yaşı 4 onluk ve üzeri olanlar 😊 rahat hatırlayacaktır, bugün olmayan bazı meslekler vardı. At arabacılığı, ayakkabı tamirciliği, özel dikim terziler, ciltçiler, kartpostalcılar bir çırpıda aklıma gelenler. Bu meslekler yavaş yavaş tarihe karıştılar. Ancak teknoloji öyle bir hızla gelişiyor ki, tabiri caizse yarın ne olacağı belli değil.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]Beni tanıyanlar, web teknolojilerine ve webmaster lığa amatör olarak ilgi duyduğumu bilirler. Ve kaliteli bir web sitesinin birkaç bileşeni vardır. Bunlardan birisi SEOSEO: Search Engine Optimize kelimelerinin baş harflerinden türetilmiş bir terim olup, kısaca web sitelerinin arama motorlarına uyumlu hale gelmesi adına yapılan işlemlerin tümünü ifade eder., bir diğeri kaliteli ve yine SEO uyumlu içerik. (Tasarım, resim kalitesi, işlevsellik de sayılabilir lakin bahsedeceğim husus başka)[/box]
Düne kadar büyük ajanslar, ticaret sitesi sahipleri makalelerini ve tanıtım yazılarını, reklam metinlerini içerik yazarlarına yazdırırlardı. Hele SEO uyumlu makale yazmak cidden başlı başına bir işti. Lakin geldiğimiz noktada, yapay zekâ öyle makaleler yazıyor ki, şimdiden bir çok makale yazarını işsiz bıraktı diyebilirim.
(Ben kendi yazılarımı kendim yazıyorum. Zaten beni tanıyanlar, kelimelerimden bunu anlayabilirler 😊)
SEO konusunda ise, web sitenizi Google tarzı bir arama kutucuğuna yazıyorsunuz, web sitenizle ilgili tüm detaylar ve SEO açısından neleri doğru, neleri yanlış yapmışsınız, neler yapmalısınız gibi önerileri birkaç tıklamayla önünüze seriyor. (İşte bunu kullanıyorum 😊)
Zaten Hayatımıza Çok Önce Hükmetmeye Başladılar
Bir alışveriş sitesine, hediye bakmak için girdiğinizde tak diye müthiş önerilerle karşılaşmıyor musunuz? Başınıza gelmiştir mutlaka, diyelim ki bir AVM’ desiniz, bir mağazanın önünden geçerken o mağazanın reklamı / indirim kampanyası akıllı cihazınıza düşmüyor mu?
[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]Not: Yeri gelmişken şunu belirtmeliyim. Google bizler hakkında hemen her şeyi biliyor. Evet yanlış okumadınız, her şeyi. Bununla ilgili ileride daha detaylı yazacağım lakin şimdilik aşağıda verdiğim adreslere bir göz atın isterseniz. Epey şaşıracağınıza eminim:[/box]
- Google nerede olduğunuzu biliyor: verilerinizi görmek için tıklayın>>>
- Google aradığınız her şeyi, silinmişler de dahi, kaydediyor: verilerinizi görmek için tıklayın>>>
- Google’ın sizin için bir reklam profili var: verilerinizi görmek için tıklayın>>>
- Google kullandığınız her uygulamayı biliyor: verilerinizi görmek için tıklayın>>>
- Google’da bütün YouTube geçmişiniz var: verilerinizi görmek için tıklayın>>>
Facebook’ ta Google’ dan aşağı kalır değil. Diğerleri de… Çünkü veri herşeydir…
Neyse, biz konumuza devam edelim. Dijital yayın platformlarına girdiğinizde, tam da ilginizi çeken konuda harika film ve dizi önerileri alıyorsunuz di mi? Peki bu nasıl yapılıyor sanıyorsunuz? Elbette ki yapay zekâ ile…
Peki bizi neler bekliyor?
Tarih 11 Mayıs 1997. Bu tarihte Dünya Satranç Şampiyonu Garry Kasparov, IBM’ in geliştirdiği Deep Blue isimli bir bilgisayarla 6 setlik maç yaptı ve yenildi. Bu makinaların insana karşı ilk başarısıydı diyebiliriz. Aradan geçen 26 yıl sonra geldiğimiz nokta malum.
İleride neler olabilir?
[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]Not: Bundan sonraki kısım tamamıyla şahsi fikir ve tahminlerim olup beni bağlar.[/box]
Sağlık
Tıp alanındaki gelişmelere baktığımızda, teknoloji cidden baş döndürücü bir hal aldı diyebiliriz. Yakın geçmişte klasik ultrason dahi zor bulunurken, şimdi bebeklerin anne karnında renkli fotoğrafları çekiliyor.
Örneğin Houston’ da bir hastanedeki araştırmacılar, meme röntgeni sonuçlarını doktorlardan otuz kat daha hızlı ve yüzde 99 doğruluk payıyla yorumlayan bir yapay zekâ yazılımı kullanıyorlar. Buna karşın insanlar tarafından incelenen mamografilerin yüzde 20’si gereksiz biyopsiyle sonuçlandığını belirlemişler.
[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]Not: Sağlık konusu başlı başına bir konu ve bu konuda aklıma takılan çok şey var. İleride belki yazarım.[/box]
Ticaret/Finans:
Aslında yukarıda kısaca da olsa değindim. Ancak başka şeylerden de bahsedelim. Örneğin hisse senedi seçiminde Yapay Zekâ, insana karşı muazzam bir üstünlük sağlamış durumda.
Geçenlerde haberlerde rastlamışsınızdır; Çin merkezli bir mobil oyun şirketi NetDragon Websoft, yapay zekâ destekli sanal bir insansı robot olan Tang Yu’ yu iştiraki Fujian NetDragon Websoft’ un CEO’ su olarak atadı. Ve hisse senetleri anında 1 milyar dolardan fazla değer kazandı.
Anlayacağınız, bırakın ara elemanlığın tehlikede olmasını, yöneticilik bile riske giriyor. 😊
Hukuk:
Mesleği avukatlık olanlar da endişelenmeye başlayabilir. Zira geçenlerde yine ABD’ de bir ypay zekanın duruşmaya katılarak bir trafik suçlusunu savunacağı açıklanmıştı. Her ne kadar bu durum gerçekleşmese de şirketin CEO’ su bu durumdan vazgeçmelerinin nedenini “savcı ve hakimlerden aldığı tehdit” olarak açıkladı.
Tamam, yapay zekanın şimdilik duruşmalara girip savunma yapması bir şekilde engelleniyor lakin, kendi basit davaları için avukata gitmek yerine, çok daha cüzi fiyatlara dava dosyası hazırlayıp savunma stratejisi öneren web sistem(ler)i var.
Son olarak;
Yapay zekâ da kendi içerisinde yarış halinde diyebilirim. Yukarıda da bahsettiğim gibi Google hayatımızın birçok alanını domine etmiş vaziyette ancak artık zirvede yalnız değil. Özellikle ChatGPT ve ChatGPT’ nin desteklediği Bing arama motoru bomba gibi geliyor.
[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]Not: Bing Sohbet Robotu’ nu denemenizi öneririm: denemek için tıklayınız>>> [/box]
Eğer Google, bu gelişmelere fazla vakit kaybetmeden güçlü bir yanıt veremezse liderliği kaptırması işten bile değil. Archie, VLib, Excite, Aliweb, Altavista’ yı kimler hatırlıyor?
Finalde; benim bu konudaki fikrim, (çok umutlu olmasam da) hükümetler nezdinde “Yapay Zeka Etik Yasası” çıkartılmasıdır. Aksi halde bugün ara elemanları ve bazı sektörleri, hatta CEO ları tehdit eden yapay zeka, belki de ileride Devlet Yönetimine de el atar. Kim bilir?
Bu hamur daha çok su götürür. İleride yaşanacak gelişmelere göre belki tekrar bu konuya döneriz.
Sizin bu konudaki fikir ve öngörüleriniz neler? Yorumlarsanız sevinirim.
Başka bir makalede görüşmek üzere.
Saygılar